Hotel Reghina Blue

The blue hotel placed among gardens, covered in glass and discrete geometrical lines, strives to be as little present as possible, to occupy as little ground as possible, to provide the background and not the content.
The Reghina Blue Hotel negotiates with the air: it is blue, diaphanous, transparent, translucent and penetrated by air streams. It reflects, refracts, shines, looks up at the sky and exists in the air. In its turn, water is omnipresent: in the inner courtyard, in the fish basin, in the swimming pool surrounded by wooden surfaces, in the drops condensed on the glass roofs. The ground, the rocks, the vegetation, the wood – as a fusion of elements – all such are equally present, ready to counterbalance the dissolution in the blue sky. Fire is present at the very heart of the house: the vertical skylight, which pierces the main building, is made up of Fresnel micro-prisms which condense the sunlight in concentrated form. The hours of the day and the changing intensity of the celestial fire are augmented inside the house, a way of feeling the continuous throbbing of the universe.  READ MORE

Hotel Reghina Blue

The blue hotel placed among gardens, covered in glass and discrete geometrical lines, strives to be as little present as possible, to occupy as little ground as possible, to provide the background and not the content.
The Reghina Blue Hotel negotiates with the air: it is blue, diaphanous, transparent, translucent and penetrated by air streams. It reflects, refracts, shines, looks up at the sky and exists in the air. In its turn, water is omnipresent: in the inner courtyard, in the fish basin, in the swimming pool surrounded by wooden surfaces, in the drops condensed on the glass roofs. The ground, the rocks, the vegetation, the wood – as a fusion of elements – all such are equally present, ready to counterbalance the dissolution in the blue sky. Fire is present at the very heart of the house: the vertical skylight, which pierces the main building, is made up of Fresnel micro-prisms which condense the sunlight in concentrated form. The hours of the day and the changing intensity of the celestial fire are augmented inside the house, a way of feeling the continuous throbbing of the universe.
The project, as it appears upon completion, is not the one originally envisaged. Throughout its laborious construction, the hotel has grown: the swimming pool has become larger, the penthouse has taken shape, the inner courtyard was outlined concurrently with the conference building, and the bipolarity of the composition organized between the two ponds.
The quality of the materials and of the details, coordinated by proportions and standards, nourished by the relationship with the elements, is an ingredient of that «ambiente» and «ben essere» so much sought after by the consumer, and in no circumstances an imposition, a pressure and an intrusion on the part of the architect. Sometimes, less architecture is in fact more.

TEAM

Architect: Ioan Andreescu

Location: Timisoara, Romania

Design period: 2000 - 2002

Building period: 2000 - 2002

Total built area: 4596 sqm