Rehabilitation of an old dwelling for one family, Timisoara

Located in the historical district Elisabetin, Timisoara, the building with an elevated ground floor and basement was build at the beginning of the XXth century in an eclectic manner, typical for the end of the XIXth century in central European cities. The building was consolidated, restructured and restored between 2005 and 2009. The strategy applied during the project was determined both by the specific theme of the client as well as the potential and intrinsic character of the building and of the entire parcel. The entire strategy was based on the desire to create an elegant inhabitance directly linked with the private garden and a small apartment in the attic for the young successor. The building was meant to function exclusively on the ground floor with a courtyard mainly used as a residual space. In the end, a complex development of the course on four distinct levels was accomplished (the basement containing both served and servant spaces, the level of the systematized parcel including the garage and the garden with turf, the high ground floor with main spaces and the attic) emphasizing also the garden – elevated ground floor arrangement.
 READ MORE

Rehabilitation of an old dwelling for one family, Timisoara

Located in the historical district Elisabetin, Timisoara, the building with an elevated ground floor and basement was build at the beginning of the XXth century in an eclectic manner, typical for the end of the XIXth century in central European cities. The building was consolidated, restructured and restored between 2005 and 2009. The strategy applied during the project was determined both by the specific theme of the client as well as the potential and intrinsic character of the building and of the entire parcel. The entire strategy was based on the desire to create an elegant inhabitance directly linked with the private garden and a small apartment in the attic for the young successor. The building was meant to function exclusively on the ground floor with a courtyard mainly used as a residual space. In the end, a complex development of the course on four distinct levels was accomplished (the basement containing both served and servant spaces, the level of the systematized parcel including the garage and the garden with turf, the high ground floor with main spaces and the attic) emphasizing also the garden – elevated ground floor arrangement.

As a result, the main entry (doubled by the one from the passageway garage – basement – the rest of the house) is accomplished through the exterior staircase, a “trompe l’oeuil” with broad steps made out of exterior exotic wood with a gentle slope and through the big intermediary space representing a “living – dining room in open air”, a terrace coated in south west with a grid wooden structure covered in polycarbonate and a flooring made out of exotic wood that continues the one from the apartment at the ± 000 level. This interior – exterior space, with its own exterior fire-place – barbecue is the “heart” of the entire building. From here you can visually observe and enter the garden bordered by an enclosure of wooden horizontal planks.

Important aspects that were followed are the integration of old furniture, of the piano, the stove with ceramics plates, the execution of elegant bathrooms and a friendly kitchen and also achieving a spatial fluidity in the day to day area.

During the façade restauration, the ornaments and the moldings were preserved. The colors that were chosen for the moldings made them stand apart. The ceramic ornaments were also cleaned and highlighted. The carpentry of the vertical windows was replaced with a new wooden one with exterior wooden shutters. Velux type windows were put in place at the roof level of the attic. However, this operation did not change the configuration of the roof.

TEAM

Architect: Vlad Gaivoronschi

Colaborator: Ovidiu Micsa, Dan M. Munteanu, Oana Sirbu

Location: Timisoara, Romania

Structural engineering: SC H.I. STRUCT SRL

Design period: 2004 - 2009

Building period: 2005 - 2009

Total built area: 584 sqm

Photography: Ovidiu Micsa