AB House

The house is built in a residential area in the north of Timisoara, Romania. Nearby, there is another house I designed 13 years ago, which develops the same idea of a „house on a house”. It has to do with a social phenomena typical also for Italy and Greece, where young members of the family live with the parents and. This coexistence was sincerely expressed in both cases: the „young house” on the „old one”.
Wood means young, fresh, stone has to do with the roots, the long time... A wood house on a bigger stone house. READ MORE

AB House

The house is built in a residential area in the north of Timisoara, Romania. Nearby, there is another house I designed 13 years ago, which develops the same idea of a „house on a house”. It has to do with a social phenomena typical also for Italy and Greece, where young members of the family live with the parents and. This coexistence was sincerely expressed in both cases: the „young house” on the „old one”.
Wood means young, fresh, stone has to do with the roots, the long time... A wood house on a bigger stone house.
More than that, this juxtaposition has to do with a public/private dialectics. Stone solid walls „defend” and close a little the private area. In AB house, this character of fence house is equilibrated by the subtraction of a typical traditional „grey” space of public/private interaction at the entrance. Behind the house, the theme of intermediary it is represented by the patio and the covered terrace, „the outside eating room”.
Inside the house there is a two direction topology: the horizontal one, of the parents area, which embraces also the patio; and the vertical one which juxtaposes the spaces of the „two houses”. This juxtaposition is happening on the living room area, where a typical “raum-plan” pattern is developed.
The living room is developed as a “theatre”, you can observe it from different levels. There is also a private part, on the first floor, like the “women’s room ” in traditional oriental dwellings, a space from where you can observe but you are not observed. It is a space for a future library, a space for smoking.
The apartment contained in the wooden house from above is enough also for a young couple. The inside/outside relation is also developed here, without dismantling the unity of the box: an intermediary space to the south behind wooden louvres, a thin balcony to the west, to observe the atrium and the dawn and a vertical incision to the east, to directionate the rising sun.

TEAM

Architect: Vlad Gaivoronschi

Colaborator: Dan Damian, Alexandru Malaescu, Andreea Simici

Location: Timisoara, Romania

Structural engineering: Misca Gherasim

Design period: 2006

Building period: 2006 - 2013

Total built area: 300 sqm

Photography: Ovidiu Micsa

LINKS