The House with Coloured Lights

Located on a lot with a pronounced depth, in a residential area in the South of Timisoara, the house adheres to the street front, modestly following the example of the nearby buildings. The façade lines are simple and clear, leaving room for a rich inner life, connected to the natural elements and enlivened by coloured lights.
The entire space was designed as a \"musical instrument\", where the double-height living room is a lively place, animated by the cone-like openings oriented towards the South, which ampplify the sunlight that enters the house through the many coloured glass. At the same time, the space contains an \"architectural promenade\", generated by a system of staggered levels, with oblique viewing points. The coloured light beams are also present in the Eastern and Western parts of the house, inside the marital bedroom, located at the topmost level and inside the mid-level bedroom, as well as in the adjoining bathrooms, generating the special mood that makes up the trademark of the project. The rooms on the ground floor are also well-lit due to their direct connection to the exterior - the living area and kitchen are continued with a terrace that opens into the back garden, dominated by the presence of a walnut tree.  READ MORE

The House with Coloured Lights

Located on a lot with a pronounced depth, in a residential area in the South of Timisoara, the house adheres to the street front, modestly following the example of the nearby buildings. The façade lines are simple and clear, leaving room for a rich inner life, connected to the natural elements and enlivened by coloured lights.
The entire space was designed as a \"musical instrument\", where the double-height living room is a lively place, animated by the cone-like openings oriented towards the South, which ampplify the sunlight that enters the house through the many coloured glass. At the same time, the space contains an \"architectural promenade\", generated by a system of staggered levels, with oblique viewing points. The coloured light beams are also present in the Eastern and Western parts of the house, inside the marital bedroom, located at the topmost level and inside the mid-level bedroom, as well as in the adjoining bathrooms, generating the special mood that makes up the trademark of the project. The rooms on the ground floor are also well-lit due to their direct connection to the exterior - the living area and kitchen are continued with a terrace that opens into the back garden, dominated by the presence of a walnut tree.
The latter becomes a sort of outdoor room, where the blind wall of the neighbouring building, painted white, reflects the sunlight from the East and the West and offers privacy. Inside, a few of the elements are reminiscent of the tectonics of the house, especially the exposed lamelar wood beam that sustains the roof. The finishes and furniture, which establish a colour contrast, contribute to the feeling of balance and calm that defines the overall aesthetics of the house.

TEAM

Architect: Vlad Gaivoronschi

Colaborator: Mihai Ungur

Location: Timisoara, Romania

Structural engineering: Misca Gherasim

Design period: 2013

Building period: 2012 - 2013

Total built area: 200 sqm

Photography: Ovidiu Micsa

LINKS

AWARDS

2013: “Anuala Timisoreana de Arhitectura 2013” Residencial Architecture Prize