Incuboxx – The Business Incubator, Timisoara

Incubatorul de afaceri IT&C va face parte dintr-o reţea teritorială de echipamente similare şi va funcţiona ca reper urbanistic în cadrul unui proiect de reconversie a unei zone industriale centrale.
 READ MORE

Incuboxx – The Business Incubator, Timisoara

Incubatorul de afaceri IT&C va face parte dintr-o reţea teritorială de echipamente similare şi va funcţiona ca reper urbanistic în cadrul unui proiect de reconversie a unei zone industriale centrale.

Incuboxx este un program al Primăriei dedicat tinerilor absolvenţi care vor să pornească o afacere în domeniul IT&C. Clădirea este pregătită să susţină firmele tinerilor în două stadii: incubare (3 ani) şi consolidare – dezvoltare (2 ani). Spaţii de expoziţie, săli de conferinţă, spaţii polivalente, peretele de căţărare, cafeteria, sala de gimnastică – sunt la dispoziţia tinerilor din Incuboxx. Selecţia culorilor şi a materialelor a fost determinată de două criteria: tinereţe şi sustenabilitate.

Situat într-un unghi ingrat, între taluzul unei căi ferate şi un boulevard de mare traffic care traversează o zonă “electrică”, “INCUBOXX” trebuie să joace rolul urbanistic susţinut de un volum mediu (21 070 mc). Soluţiile găsite sunt de tip peisagistic: terenul se pliază artificial integrand taluzul şi înălţând considerabil cota zero. Corpul principal de birouri este orientat perpendicular pe boulevard, oferindu-şi faţada ca fundal; accesul se face ascensional către un corp jos, transparent care conţine funcţiunile auxiliare (cafeterie, fitness). Faţada translucidă este fixată pe structura de rezistenţă cu profile metalice orizontale, care se exprimă prin desenul liniar al ferestrelor; aceasta sugerează o grafică a circuitelor şi diagramelor, care este potrivită cu activităţile desfăşurate la interior. De sus se poate contempla o desfăşurare a terenului, în “pliurile” căruia se ascund parcajele şi spaţiile tehnice. Ascensiunea continuă în interior; dintr-un parter informal porneşte atriumul care aduce aer şi lumină în interior. Puţul de lumină poate fi urcat literalmente de-a lungul unui perete de căţărare care ajunge pe terasă, de unde se vede oraşul. Prisma corpului principal este îmbrăcată în policarbonat, care îşi schimbă culoarea în timpul zilei şi radiază lumină noaptea.

În spaţiile perimetrale, ferestrele operabile sunt calibrate pentru un schimb optim de aer; poziţia lor corespunde poziţiei „pe scaun” sau „în picioare” oferind vederi „înrămate” către spaţiul urban.
Policarbonatul translucid filtrează şi egalizează lumina naturală, reducând strălucirea până la nivelul adecvat lucrului la calculator.
Sistematizarea verticală – pliajul terenului – permite „camuflarea” parcajului semi-îngropat, care se ventilează integral natural.
Plantarea intensivă, urmăreşte – în timp – crearea unui microclimat stabil în timpul verii şi filtrarea zgomotului de trafic.

Incuboxx este o clădire eficientă care a costat mai puţin şi are costuri de operare mai reduse decât alte clădiri cu aceeaşi destinaţie din Timişoara.
Limitele bugetare nu au fost depăşite datorită folosirii unui material eficient şi economic – policarbonatul multistrat, tratat superficial.
Atriumul reduce considerabil cheltuielile de ventilaţie, climatizare şi iluminat al zonelor centrale.
Ferestrele operabile elimină – pentru spaţiile centrale – necesitatea ventilaţiei artificiale – în timp ce pereţii de policarbonat filtrează uniform lumina.
Această clădire – cu totul aparte – s-a dovedit o prezenţă fascinantă în cadrul său: este un obiect aparent impenetrabil, translucid, reflexiv sau radiant care se oferă luminii, întunericului, strălucirii şi umbrei într-un mod unic. Este o formă care trăieşte din imersiunea în spaţiul înconjurător.

RO // EN

The IT&C business incubator will be part of a territorial network of similar equipments and will serve as an urban landmark within a wider project that aims to change the use of an old industrial site.

INCUBOXX is a council building meant for young graduates who want to start a business within the IT&C sector. For this reason, the building is equipped to serve firms in two business stages: the incubation stage (3 years) and the consolidation-development stage (2 years). Exhibition spaces, conference rooms, a cafeteria, a gym, a climbing wall and a terrace are all at any young business man’s disposal at INCUBOXX. As a result, the colour and material selection for the design is inspired by two main concepts: youth and sustainability.

Located on a problematic site, between the slope of a train track and a busy boulevard crossing a derelict industrial area, the building’s purpose is to improve the land it sits on both visually and functionally while containing its activity within a medium-sized volume (21070 cubic meters). The design follows landscaping principles: the artificially folded land integrates the slope of the train track and rises the ground floor. The main office building’s west facade faces the boulevard, offering a colourful background for urban activity.. Reminding of a circuit board, it is mounted on the horizontal structural grid which expresses itself through the horizontality of the windows. From the inside, these windows frame views of the city at eye level. To enter INCUBOXX one must go up a gradual slope towards a lower transparent volume which contains auxiliary functions such as the cafeteria and the gym. From this level the parking spaces and service rooms become visible through the cracks and folds of the land below. The ascent continues throughout the building. From the informal entrance one is greeted by the multi-storey atrium which brings fresh air and light inside. One can literally climb up the light shaft on the climbing wall and arrive on the top of the building where the terrace is and where the cityscape unfolds. The blue translucent skin, which changes its colour during the day and glows during the night is made from polycarbonate.

One of the main features of the building is the fact that it is self sustained through passive cooling and natural lighting. The interior atrium is the element that supplies light and ventilation to the core of the building. For the rentable office space, the windows provide both the optimum air exchange and natural lighting, while the translucent polycarbonate facade filters and optimizes the light levels. At ground level, the vertical systematisation within the landscape allows for the car park to be hidden from view, covered by the land and also naturally ventilated. Additionally, the folded landscape and intensive planting creates a microclimate in which the air movement is controlled in order to keep a stable temperature around the building during the summer while also protecting the interior space from traffic noise.

INCUBOXX is a cost-effective building due to two main aspects: it was cheaper to build and it has lower running costs than other office buildings in Timisoara. The construction budget was met through substituting the typical glass facade with a more efficient and cost-effective material: the multilayered heavily insulated polycarbonate. Moreover, because the running costs needed to be as low as possible for the newly graduate tenants, the design revolves around renewable energy principles. The atrium is a good example for the design’s passive cooling strategy. Using the stack effect, it naturally ventilates the central area of the building while also bringing natural light in, eliminating the need for mechanical ventilation during the summer and artificial lighting during the day. Another good example is the office space, where the windows exclude the need for artificial ventilation, while the translucent polycarbonate provides filtered natural light.


TEAM

Architect: Ioan Andreescu, Dan M. Munteanu

Colaborator: Szabo Andrea Katalin, Dan Damian, Alexandru Malaescu, Iulia Fratila, Mihai Ungur, Paul Carabas, Ligia Stafie

Location: Timisoara, Romania

Structural engineering: T.H.M. Plus

Total built area: 6311 sqm

Photography: Ovidiu Micsa

LINKS