Pandora Boutique

During the short period elapsed from 1989 until present, Cluj Street, an important route which connects the south of the city with its centre, has radically changed. From a large, typically residential boulevard, which sheltered inter-war buildings receding from the street alignment, Cluj Street has turned into a bustling avenue, pumping with the life of daily trade and services, along which beautiful old houses, climbing one on top of the other, are reaching out to the passers-by.
 READ MORE

Pandora Boutique

During the short period elapsed from 1989 until present, Cluj Street, an important route which connects the south of the city with its centre, has radically changed. From a large, typically residential boulevard, which sheltered inter-war buildings receding from the street alignment, Cluj Street has turned into a bustling avenue, pumping with the life of daily trade and services, along which beautiful old houses, climbing one on top of the other, are reaching out to the passers-by.

These are the circumstances under which our small construction has taken shape. The client – a family of young engineers – had a special wish: not to construct, on their plot of land strategically placed at the crossroads of Cluj Street with 1 Decembrie Street, a kiosk. Although it would have been much easier for them, the young couple chose to do something else, at the cost of steady efforts.

The building presented by us is but the early materialization f an overpowering phenomenon with which the architects are trying to cope honorably. The client’s corner house itself is about to witness the construction of upper floors in the future and to become the headquarters of a firm or of a club, in direct relation to the present structure. Under the circumstances, it is estimated that its current function – of shop and snack-bar – will suffer alterations. It has already suffered several alterations along the way; since the original project contemplated a shorter building, it should have been organically confined within the existing fence, made of brick uncovered with plaster, and presenting a special touch: an entrance cover designed like a green tray on an independent metal structure. However, the client wanted travertine; such material has therefore been consistently used, from the indoor space to the outdoor one. The pilasters of the fence have also been covered in travertine.

The furniture has been made in an organic relation with the construction, and the mobile pieces, especially the ordinary and the bar chairs, re-iterate the motif of the entrance cover, on a smaller scale. At a time when architectural kitsch is more present than ever, even on Cluj Street, with a few examples right next to us, we have opted for a simple and modern design, both indoors and outdoors.

TEAM

Architect: Vlad Gaivoronschi

Location: Timisoara, Romania

Client: PANDORA AZA S.R.L.

Building period: 1991 - 1993

Photography: Vlad Gaivoronschi

AWARDS

1993: Nomination - Arhitext Design Contest 1993