Sere House

It is a quiet, non-extravagant house designed for a conservative middle-class family, located in a traditional low-rise dwelling area. Yet, the architect succeeded in satisfying both the owner’s rather conservative requirements and his personal poetic seeking for the deep patterns which determine the space-time flow.
 READ MORE

Sere House

It is a quiet, non-extravagant house designed for a conservative middle-class family, located in a traditional low-rise dwelling area. Yet, the architect succeeded in satisfying both the owner’s rather conservative requirements and his personal poetic seeking for the deep patterns which determine the space-time flow.

Accordingly, the meaning of this building mainly consists in the author’s idea of a house as a place of interweaving movements and times. Hence, the project was an exercise on two main themes: on the one hand, the passage of the sunlight, introducing a tangible sense of the universal time into the house and, on the other hand, the human movement inside the house, seen as sequences of various perceptions and experiences, as permanent intimate interior-exterior communication. Following these ideas, the spatial organization of the house was to be an exploration of the Raumplan potential, deliberately chosen as initial ordering frame. However, the architect highly simplified this pattern, as if he filtered it through a functionalist grid; therefore, a lesser spatial richness is obvious, the inner organicity still remaining. The focal point of the building, the fire-place, stops both the spatial and human movements. Almost permanently seen from different perspective points, the fire was meant to be the silent yet vivid witness of the poetics of this house.

Otherwise, the architect considers that this house was a chance to improve his personal design strategy within the conflicting context of the endemic incapacity of the local builders.



Ana Maria Zahariade
“Forgotten Balance” 1991 – Timişoara – 1996
Emerging voices from the past

TEAM

Architect: Vlad Gaivoronschi

Location: Timisoara, Romania

Building period: 1993 - 1994

Total built area: 700 sqm

Photography: Vlad Gaivoronschi

AWARDS

1994: Mac Constantinescu Award

1994: Nominalization - Arhitext Design

1996: Selection - Venice Biennale Exposition