The Dining Pavilion - M. Ionescu House

În anul 1999 se termina de amenajat Casa Ionescu, învelită în piatră de Șanovița și cu un atrium pătrat în miezul ei. Rezulta o casă introvertită, rugoasă pe din-afară și neteda si verde, în contrast, pe dinăuntru. Exteriorul a fost înviorat de o piscină și un pavilion cu o mare vatră cu foc plutind peste suprafața apei.
În timp, familia s-a înmulțit, natura l-a răndul ei a cotropit ambientul exterior, iar casa, datorită materialității ei – piatră și lemn- a îmbătânit și s-a patinat. Devenită neîncăpătoare, a trebuit să crească, iar aceasta nu se putea petrece decât prin contrast, living-room-ul sufragerie realizat nou fiind pe de-o parte în armonie cu casa inițială datorită lemnului ca material comun, dar din punct de vedere spațial într-un contrast total, într-o inversiune față de atriumul casei inițiale, fiind un dispozitiv capabil să se deschidă generos catre exterior. READ MORE

The Dining Pavilion - M. Ionescu House

În anul 1999 se termina de amenajat Casa Ionescu, învelită în piatră de Șanovița și cu un atrium pătrat în miezul ei. Rezulta o casă introvertită, rugoasă pe din-afară și neteda si verde, în contrast, pe dinăuntru. Exteriorul a fost înviorat de o piscină și un pavilion cu o mare vatră cu foc plutind peste suprafața apei.
În timp, familia s-a înmulțit, natura l-a răndul ei a cotropit ambientul exterior, iar casa, datorită materialității ei – piatră și lemn- a îmbătânit și s-a patinat. Devenită neîncăpătoare, a trebuit să crească, iar aceasta nu se putea petrece decât prin contrast, living-room-ul sufragerie realizat nou fiind pe de-o parte în armonie cu casa inițială datorită lemnului ca material comun, dar din punct de vedere spațial într-un contrast total, într-o inversiune față de atriumul casei inițiale, fiind un dispozitiv capabil să se deschidă generos catre exterior.
Întregul ansamblu reflectă un anumit fel al arhitecturii de a crește și îmbătrâni armonios împreună cu ocupanții săi. Vechea tema a dialecticii contrariilor urmarita in vechiul proiect este intarita prin noul pavilion adaugat, intr-o relatie pozitiv-negativ cu vechea curte interioara – inversate din punct de vedere al relatiei interior -exterior.

RO//EN

During the year 1999 Ionescu house was finished , covered in Sanovita stone, wood, and with a squared atrium in the middle – an introverted house, rugged outside and smooth and green inside. It’s outside space was animated by the pool and the huge fire pavilion floating over it’s surface.
Years have passed and the family grew, nature itself conquered the outer space and the house, due to it’s materiality – wood and stone- aged and got patina.
Becoming overcrowded, the house had to grow and that happened by contrast, the new dining pavilion being in harmony with the existing house due the common wood, but from a spatial point of view in a total contrast, an inversion with the inside atrium, opening itself generously to the exterior. It is a flexible pavilion, able to be fully open or completely closed.
The whole ensemble reflects a way architecture can grow and age together with it’s inhabitants. The old topic of opposites dialectic followed in the old project was straightened by the new added pavilion; there is a positive-negative relation with the old inner atrium, inverted from the inside-outside relation point of view.

TEAM

Architect: Ovidiu Micșa

Colaborator: Vlad Gaivoronschi

Location: Timișoara

Building period: 2017 - 2018

Photography: Ovidiu Micșa

AWARDS

2020: Big See Ljubljana - Winner